Domácí kompostér: užitečný pomocník do každé domácnosti

0
(0)
Domácí kompostér Bokashi Organco šedo-zelená

Při běžné činnosti domácnosti a vaření vzniká mnoho různého odpadu. Až třetinu přitom tvoří biologický odpad. Ten je škoda vyhodit do smíšeného odpadu, protože pomocí správné recyklace v podobě kompostování můžete z těchto zbytků získat výživnou složku půdy. A jak vybrat správný kompostér či jaké druhy existují?

Proč pořídit kompostér do bytu?

Pokud se chcete pustit do kompostování, nemusíte mít vlastní rodinný dům se zahradou. Kompost je totiž možné vytvářet a zpracovávat i v bytě. Moderní kompostéry mají celou řadu podob a po dokončení procesu kompostování vám bude odměnou výživné hnojivo, které ocení například vaše pokojové rostliny. Kompostování samo o sobě navíc není nijak důležité. Důležitým předpokladem však zůstává správné vybavení v čele právě s kvalitním kompostérem.

Jak funguje kompostér

Kompostér je zpravidla plastová nádoba, která vytváří ideální podmínky pro přeměnu organických zbytků na humus. Aby mohl celý proces kompostování řádně fungovat, je potřeba splnit hned několik různých podmínek. Pro správné zrání kompostu je důležité zařídit následující:

  • Pestré složení – do kompostu patří v zásadě všechny organické zbytky. Čím pestřejší, tím lepší. Nebojte se přidat také trochu listí, trávy a podobně.
  • Dostatek vláhy – kompost nesmí přeschnout. Musí být neustále mírně vlhký. Na druhou stranu si však dejte pozor na přemokření, které by způsobilo zahnívání a nežádoucí anaerobní procesy.
  • Přísun vzduchu – přeměna organických látek na humus vyžaduje přísun vzduchu. Proto je potřeba kompost zhruba jednou za měsíc promíchat.
  • Optimální teplota – kompostování neprobíhá při příliš nízkých teplotách. Naopak během procesu přeměny látek se vnitřní část kompostu může zahřát až na 50 °C. Nejrychlejší je kompostování během letních měsíců a naopak pomaleji funguje tehdy, když máte kompost venku, kde jsou teploty pod 10 °C.

Jak vybrat kompostér

Při výběru kompostéru zvažte, jaké může mít maximální rozměry. Záleží na tom, kde bude umístěný. Obecně však platí, že čím větší nádoba, tím lépe může kompostování probíhat. Domácí kompostér do bytu má většinou upravenou konstrukci i velikost, která odpovídá průměrné tvorbě organického odpadu i tomu, aby nedocházelo k výraznějšímu zápachu. Vzhledem k urychlení celého procesu se jako domácí kompostér doporučuje především vermikompostér se žížalami.

Typy domácích kompostérů

Jakmile se podíváte na nabídku domácích kompostérů, snadno zjistíte, že se rozdělují hned do několika různých typů. Ty se liší tím, jak je vyřešená konstrukce či podle toho, kde bude nejlepší umístění pro daný domácí kompostér.

Kuchyňské nádoby

Kuchyňský kompostér bývá zpravidla menších rozměrů, aby se vešel rovnou do kuchyně. Hlavním účelem je především uložení organického odpadu, ale k samotnému a kompletnímu procesu kompostování zde nedochází. Pro jednodušší manipulaci se organický odpad určený do těchto kuchyňských nádob vkládá do recyklovatelných sáčků. Ty zabraňují zápachu a můžete s nimi jednoduše obsah nádoby v případě potřeby vyhodit. Nejsou však nezbytně nutné a odpad můžete vkládat rovnou, což však vyžaduje časté vymývání nádoby. 

Vermikompostér

Vermikompostér není kompletní bez žížal. Ty jsou klíčové pro zpracování organických zbytků a tvorbu úrodného humusu. Výsledkem je přitom zpravidla hnojivo, které můžeme pojmenovat jako žížalí čaj. Obecně bývají moderní vermikompostéry s příjemnou konstrukcí v designově pěkném provedení, kdy se využívají především plastové materiály, které však mohou být doplněny dřevem.

Nádoba má vždy několik pater, kde jsou žížaly a následně vznikající hnojivo v podobě žížalího čaje. Nejlepším umístěním bude takové místo, kde se teploty běžně pohybují kolem 20°C. V takových podmínkách bývá činnost žížal nejvíce efektivní.

Domácí kompostér s bakteriemi Bokashi

Další variantou jsou domácí kompostéry s bakteriemi Bokashi. Ty výrazně přispívají k urychlení rozpadu biologických zbytků. A to dokonce tak rychle, že kompost z kuchyňských zbytků vzniká již za 2 až 4 týdny. Konstrukce kompostéru je připravena tak, že pro ukládání odpadu slouží speciální nádoba. Jakmile zde vytvoříte odpad, s jehož pomocí připravíte vrstvu o tloušťce alespoň 4 centimetry, můžete přidat bakterie. I poté přidáváte stále další zbytky. Během procesu také vzniká tekutina, která odkapává do spodních částí kompostéru, odkud je možné její odpuštění. Jedná se opět o koktejl plný živin, který po naředění můžete přidat rostlinám.  

Automatický kompostér

Jedná se o elektrický kompostér, který pro své správné fungování potřebuje připojení do elektřiny. Automatický princip spočívá v tom, že se obsah kompostéru sám rovnoměrně promíchává, provzdušňuje a ještě většinou ohřívá na teplotu kolem  60°C. I díky tomu je konstrukce automatického kompostéru uzavřená. O eliminaci případného zápachu se navíc stará uhlíkový filtr. Jedná se o vhodný domácí kompostér na balkon i přímo do bytu. Podle toho, o jaký model se jedná, umí takové kompostéry zpracovat třeba i kolem 2 kg bio odpadu, což odpovídá spotřebě větší rodiny.

Materiál a rozměry domácího kompostéru

Při výběru kompostéru může rozhodovat také materiál. Z hlediska použitelnosti a případné údržby je nejlepší kvalitní plast. Ten bývá hlavně u některých dražších modelů doplněn například dřevěnými detaily. Pořídit můžete také kovové nádoby.

Rozměry domácích kompostérů nejsou nijak výrazné, ale záleží na konkrétním modelu. Ideální rozměry volte podle toho, kolik zbytků běžně vyprodukujete a jestli máte prostor pro umístění kompostéru. Obecně se velikost kompostéru do bytu pohybuje kolem 60 centimetrů ne výšku i na šířku, ale samozřejmě existují menší i větší varianty.

Ceny kompostérů

Jedním z důležitých kritérií při výběru domácího kompostéru může být cena. Ta se odvíjí podle typu kompostéru i na základě toho, jakou značku či model vyberete.

  • Do 1 000 Kč – v této ceně pořídíte hlavně kuchyňské nádoby pro ukládání bio odpadu. K pořizovací ceně však nezapomeňte připočítat pravidelné výdaje za dokupování sáčků. Jejich použití však není nezbytně nutné.
  • Do 3 000 Kč – v této cenové kategorii pořídíte domácí kompostér s bakteriemi Bokashi či nejrůznější základní vermikompostéry typicky se třemi či čtyřmi patry.
  • Nad 3 000 Kč – propracované a často i designově velmi zajímavé řešeny typy kompostérů. Nabídnou větší rozměry či lepší řešení praktických funkcí. Za vyšší cenu pořídíte také automatické elektrické kompostéry.

Jak doma správně kompostovat

A jak takový domácí kompostér do bytu správně používat? V první řadě si vždy prostudujte návod dodaný ke konkrétnímu výrobku. Zjistíte, jak probíhá čistění a na co si dát pozor při hledání vhodného místa k umístění. Dále záleží hlavně na tom, co za suroviny do kompostéru vkládáte.

  • Co patří do domácího kompostéru – kuchyňský odpad, který se může rozložit. To v praxi znamená káva, čajové sáčky, drcené skořápky z vajec, slupky a odřezky ze zeleniny a ovoce, papírové kapesníky a podobně. Se zbytky vařeného jídla opatrně a raději jen menší množství. Do kompostéru můžete dát také trus králíků, morčat a dalších býložravých domácích zvířat.
  • Co nepatří do kompostéru – pro kompostování nejsou vhodné mléčné výrobky, sklo, plasty, kovy, textil, chemicky ošetřené zbytky, uhynulá zvířata a podobně. Obecně není vhodné také kompostování zbytků masa, ale některé automatické kompostéry si s tím umí poradit.

Jak se vám líbil tento článek?

Čím víc hvězdiček, tím lepší

Průměrné hodnocení: 0 / 5. Počet hlasujících: 0

Zatím nehodnoceno, buďte první.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *